Έπειτα από τα πρώτα αυτά επεισόδια στη Δαλαμανάρα και συγκεκριμένα στις 4 Απριλίου 1821 αρχίζει η μεγάλη πολιορκία του Ναυπλίου που κατά την διάρκεια της πέρασε από πολλές φάσεις. Το εγερτήριο Σάλπισμα αντήχησε σε όλα τα χωριά της Ναυπλίας, του Αργούς και της Ερμιονίδας από όπου έτρεξαν αμέσως συγκροτημένα τμήματα με οπλαρχηγούς και πολλούς πολεμιστές οπλισμένοι με ότι πρόχειρο βρήκαν μπροστά τους.
Την ίδια ακριβώς ημέρα καταφθάνουν έξω από το Ναύπλιο πολλά ένοπλα τμήματα από όλη την Αργολίδα.
1) Από το Κρανίδι ο Αρχιμανδρίτης Αρσένης Κρέστας (Παπαρσένης), ο Αναγνώστης Ζέρβας και ο Νικόλαος Λάμπρος μαζί με πολλούς πολεμιστές.
2) Από το Λυγουριό ο Αναγνώστης Αναστασόπουλος με πολλούςοπαδούς.
3) Από το Χέλι (Αραχναίο) ο Γεώργιος Λύκος ο επονομαζόμενος έπειτα Καπετάν Γεωργάκης Χελιώτης με αρκετούς Χελιώτες.
4) Από το Τζεφεράγα (Ασίνη) ο Παπαθοδώσης Μπούσκος που εκτελούσε χρέη επιμελητή για τους πολεμιστές.
5) Από το Κουτσοπόδι ο Τάσος Νέζος με τα παλικάρια του.
6) Από το Αργός ο Μεντής και ο Μπεκιάρης με πολλούς πολεμιστές.
7) Από τα Μπούτια (Ήρα) οι Αδελφοί Κακάνη με πολλούς πολεμιστές.
8) 0 Στάικος Σταικόπουλος με πολλούς οπλοφόρους.
9) 0 Ηγούμενος της Μονής Καρακαλα (Αγίου Δημητρίου) Διονύσιος και
78
10) 0 Ηγούμενος της Μονής Αυγού με όσους Καλόγερους μπορούσαν να φέρουν όπλα κατ ακόμα ένα πλήθος άλλων οπλοφόρων, επώνυμων και ανώνυμων από την Αργολίδα.
Όλοι οι παραπάνω αφού συγκεντρώθηκαν στο Χαϊδάρι (Δρέπανο) κινήθηκαν εναντίον του Ναυπλίου και αφού έπιασαν τις οχυρές θέσεις γύρω από το Ναύπλιο, την Αρεια, την Αγία Μονή, το λόφο του Παπαφενά και τον προφήτη Ηλία, εμπόδιζαν κάθε προσπάθεια των Τούρκων του Ναυπλίου να δράσουν είτε μέσα από την Πόλη είτε και έξω από αυτή. Στο μεταξύ κατέλαβαν και χρησιμοποίησαν τον Πύργο του Μουλατζίκη κοντά στο χωριό Σπατζίκου (Λευκάκιά) σαν τόπο ανεφοδιασμού τροφών και ελεύθερα ενέμοντο τα κτήματα των Τούρκων της περιοχής Ναυπλίου.
Η έλλειψη όμως πολεμοφοδίων ήταν αισθητή, και αναγκάστηκαν οι πολιορκητές να ζητήσουν ενίσχυση από την Δημογεροντία των Σπετσών, η οποία τους έστειλε αμέσως τρία βαρέλια μπαρούτι. Μολύβι προμηθεύτηκαν από το Αργός αφού ξήλωσαν τη μολυβένια στέγη του Οθωμανικού Ιεροσπουδαστηρίου που λειτουργούσε εκεί και με αυτό κατασκεύασαν τα βόλια.
Στο μεταξύ δύο Σπετσιώτικα πλοία, που τα κυβερνούσαν η Μπουμπουλίνα και ο Μανώλης Λάζαρης εμφανίστηκαν στον Αργολικό Κόλπο και απέκλεισαν το Ναύπλιο και από τη θάλασσα.