Το 1786 ο Χρήστος Ντουσιακίτης με 70 Κλέφτες από την Κορινθία ήλθε αντιμέτωπος με μια μεγάλη δύναμη Τουρκαλβανών, από 3.000 άνδρες έξω από τη Νεμέα. Οι Τουρκαλβανοί διέθεταν βαρύτατον οπλισμόν, Ιππικό και Πυροβόλα. Ο Ντουσιακίτης δεν δίστασε καθόλου να συγκρουσθεί μαζί τους.
Πέντε ολόκληρες ώρες κράτησε η μάχη όπου ο Ντουσιακίτης με τη βροντερή πολεμική του κραυγή ορμούσε με το Γιαταγάνι του, πάνω στο εχθρικό Λεφούσι και σκόρπιζε τον τρόμο και τον θάνατο. Αν και πληγωμένος στο αριστερό του πόδι εξακολουθούσε όρθιος να πολεμάει και να δίνει θάρρος στα παλικάρια του, που έβλεπε όμως ένας-ένας να πέφτουν νεκροί στη φονική αυτή μάχη.
70
Τελικά κυκλώθηκε από όλες τις μεριές και πληγωμένος όπως ήταν πιάστηκε αιχμάλωτος μέσα σε ένα χαντάκι αμπελώνα, μαζί με 28 παλικάρια του, που του είχαν απομείνει και αυτοί όλοι πληγωμένοι, όπως και αυτός σε διάφορα μέρη του σώματος τους.
Σαράντα δύο Κλέφτες του Νουσιακίτη έπεσαν ηρωικά στη μάχη αυτή για την πίστη και την ελευθερία της πατρίδας τους. Αλυσοδεμένοι, αυτός και παλικάρια του σύρθηκαν μέχρι την Τριπολιτσά. Εκεί τους παρουσίασαν στον Πασά, ο οποίος μόλις είδε τον Ντουσιακίτη θαύμασε την Λεβεντιά του και την Παλικαριά του και προσπάθησε να τον πείσει να αλλαξοπιστήσει. Αυτός όμως απέρριψε με περιφρόνηση τις δολερές προτάσεις του Πασά, βρίζοντας αυτόν και την πίστη του. Στάθηκε ήρωας, σαν πραγματικός Έλληνας που ήταν, Πρωτοκλέφτης και πιστός Χριστιανός. Μανιασμένος ο Τούρκος Πασάς διέταξε να τον μαστιγώσουν πρώτα και στη συνέχεια να τον υποβάλλουν σε φρικτά βασανιστήρια.
Σύγχρονος αγωνιστής του αναφέρει σχετικά με τον θάνατον του Ντουσιακίτη.
Υπέστη τον μαρτυρικό και φρικαλέο θάνατον του Πρηνισμού,τα δε παλικάρια του κατακοπέντα μεληδόν θηριωδώς δια πελέκεων παρά των Τούρκων."
Πριονισμός ήταν ο μαρτυρικός θάνατος του Χρήστου Ντουσιακίτη, με πριόνι ζωντανό τον χώρισαν στα δύο όπως ο Χασάπης το σφαχτό, αφού πρώτα υπέστη φρικαλέα βασανιστήρια. Τα δε παλικάρια του 28 τον αριθμόν με τα τσεκούρια τους έκοβαν σιγά-σιγά τα μέλη τους, τα χέρια, τα πόδια, τα αυτιά, τις μύτες μέχρι να επέλθει ο θάνατος. Τέτοιο φρικαλέο θάνατο βρήκαν όλοι τους.
Ο Αμβρόσιος Φρατζής αναφέρει τον Χρήστον Ντουσιακίτην ανάμεσα στους διάσημους κλεφταρματολούς της Πελοποννήσου.