Ο Μητρομάρας αυτός δεν έχει καμιά σχέση με τον Αρματολό Μητρομάρα που κατήγετο από τα Μεσόγεια Αττικής και που έγινε πασίγνωστος για τη δράση του στα Ορλωφικά κυρίως στη Αττική και ο οποίος πέθανε το 1772 στο νησάκι Αγγίστρι του Σαρωνικού.
Ο Μήτρο Μάρας γεννήθηκε στο Χέλι Αργολίδας. Από τα νεανικά του χρόνια έγινε κλέφτης και στη αρχή συνεργάστηκε με τον Αρχικλέφτη του Μοριά Καπετάν Ζαχαρία και στη συνέχεια από το 1787 κυριαρχούσε στην Κορινθία σαν Κλεφτοκαπετάνιος. Ο Μητρομάρας είχε γίνει επίφοβος τόσο στον Κιαμήλ-Χουσείν-Μπέη της Κορίνθου, όσο και στους προεστούντας της Επαρχίας Κορινθίας, όπου κυρίως ζούσε και δρούσε τον περισσότερο καιρό. Ο Μάρας σε όλη την περίοδο της δράσης του στην Κορινθία είχε γίνει το φόβητρο των Τούρκων και των Τουρκαλβανών.
Στη Πελοπόννησο την εποχή εκείνη δρούσε ο τολμηρός Κλεφταρματολός ΚΑΠΕΤΑΝ-ΖΑΧΑΡΙΑΣ που σε ηλικία 22 χρόνων είχε
71
Πάρει την φήμη του Πρωτοκλέφτη στο Μοριά και είχε συλλάβει το σχέδιο να ενώσει όλους τους Κλεφταρματολούς του Μοριά σε ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΡΜΑΤΟΛΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ" και το είχε καταφέρει σε μεγάλο βαθμό. Με την πρώτη προσπάθεια είχε καταφέρει ώστε στην ομοσπονδία των Κλεφταρματολών να δηλώσουν συμμετοχή Κλεφταρματολοί από 24 Επαρχίες της Πελοποννήσου. Ο Καπετάν Ζαχαρίας σκέφθηκε να προσλάβει στην ομοσπονδία του το αρματολίκι της Κορινθίας με τον Κλεφτοκαπετάνιο Μαρα Μήτρο έχοντας βέβαια στο μυαλό του να τον "Ορμηνέψει" και αυτόν "πως να περπατεί και παράλληλα να αποκτήσει και την εύνοια του Κιαμήλ-Μπέη που όπως φαινόταν ήταν ο θαυμαστής του. Ο Καπετάν Ζαχαρίας σε ένα γράμμα που στέλνει στους Πετιμεζαίους κάνει μνεία του Κλεφταρματολού της Κορινθίας Μάρα Μήτρου. Επί λέξει γράφει τα πάρα κάτω:
"Σε λόγου σας Πετιμεζαίοι, να γράψητε των Κολοκοτρωναίων και σε όλα τα Βιλαέτια των συντρόφων μας να έλθετε όλοι στο βουνό του Κυνηγού, να σας μοιράσω τους Λουφεδες, οτι επήρα των Μουρτάτηδων το Χαζνέ και να σας ορμηνέψω πως να περπατείται, γιατί εγώ θα περάσω στην Κόρθο να κάμωμεν και εκεί έναν σύντροφο τον Μήτρο Μόρα".
Οι Πετιμεζαίοι ήρθαν, έσμιξαν, εμίλησαν και ο Καπετάν Ζαχαρίας έφυγε εις Κόρθον. Όταν ο Καπετάν Ζαχαρίας έφτασε στην Κόρινθο στέλνει γράμμα στον Κιαμήλ Μπέη, τον Τούρκο Άρχοντα της Κορίνθου και του γράφει:
"Ενδοξότατε Χατζή Χουσεν Κιαμήλ Μπέη ζαντέ και Χαρατζή της Κορίνθου. Έπεσα στο Βίλαέτι σου και να με τηράξεις ως ιδικόν σου, διότι εμένα με κατατρέχει ο Βεζίρης και χαλά τα Βιλαέτια και τους Ραγιάδες. Εγώ έφυγα και ήρθα στο δικό σου Βιλαέτι και να με αγαπάς και εγώ υπόσχομαι να μη πειραχθεί μύτη από το Βιλαέτι σου".
Ο Κιαμήλ- Μπέης απάντησε στον Καπετάν Ζαχαρία με το παρακάτω γράμμα:
"Καπετάν Ζαχαρία,
Έλαβα το γράμμα σου και χάρηκα. Να είσαι πιστός και εγώ σου πληρώνω τους λουφέδες για να φυλάς καλά τον τόπο και να μου πιάσεις τον Μήτρο Μάρα τον Χελιώτη τον χαϊντούπι. Μου τάραξε το Βιλαέτι μου και θα μιλήσω στον Βεζίρη να σου βγαίνουν λουφέδες από 24 Κατιλίκια του Μορέως να φυλάς το Ζάπι."
Με το πάρα πάνω γράμμα ο Καπετάν Ζαχαρίας αναγνωρίζεται από τον Κιαμήλ Μπέη σαν Αρχηγός των Αρματολών όλου του Μοριά. Έπειτα ο Καπετάν Ζαχαρίας έσμιξε με τον Μήτρο Μάρα, του μίλησε, τον ορμήνεψε και του είπε όλα τα ονόματα των συντρόφων του σε όλα τα Βιλαέτια. Ο Μήτρο Μάρας παρακάλεσε τότε τον Καπετάν Ζαχαρία να μην το παραδώσει στον Κιαμήλ Μπέη και ο Καπετάν Ζαχαρίαςτουαπάντησε:
72
Μη φοβάσαι Μήτρο Μάρα. Εγώ είμαι ο Ζαχαρίας και θα γράψω στον Κιαμήλ Μπέη να μη σε κυνηγάει, αλλά φρόνιμα. Όταν σου γράφω κάτσε, κάθου και όταν σου γράφω σήκου, να σηκώνεσαι καθώς και οι λοιποί.
Μετά ο Καπετάν Ζαχαρίας στέλνει γράμμα στον Κιαμήλ Μπέη και του γράφει:
" Ενδοξότατε Χατζή Χουσεϊν Εφέντη:
Αντάμωσα το Μήτρο Μάρα και μου είπε τα παράπονα του, ότι δηλαδή οι χαβελέδες (σκληροί) των χωριών (της Κορινθίας) τον επειραξαν εις το ίρτζι του (το φιλότιμο ) και γιαυτό έγινε κακός. Να προστάξεις να του δίνει είκοσι λουφεδες το Βιλαέτι να ψωμοζεί και αυτός και ποτέ μην ακούς το παραμικρό. Διότι εξέτασα όσα γίνονται από άλλους και τα κατάβαρα πέφτουν σε αυτόν.
Ο Κιαμήλ Μπέης στέλνει αμέσως απάντηση στο γράμμα του
Καπετάν Ζαχαρία και του γράφει:
"Καπετάν Ζαχαρία,
Είδα το γράμμα σου και προστάζω τους Κοτσαμπάσηδες να του δίνουν του Μήτρο Μάρα σαράντα λουφεδες και να ησυχάσει. Τους λουφεδες να τους δίνουν εσένα και ατός σου δος τους-.όπου θέλεις και το Βιλαέτι μου να είναι ήσυχο. Λάβε και ένα τακίμι σκουτιά από τα δικά μου (και μια σάρκα) και να με θυμάσαι πάντοτε.
Ο φίλος σου και μπαμπάς σου Κιαμήλ Μπέης"
Έτσι λοιπόν και η Κλεφτουργιά της Κορινθίας προστέθηκε στην Ομοσπονδία των Αρματολών του Μορέως και κατάφερε να αναγνωρισθεί Αρχιαρματολός της Κορινθίας ο ατίθασος Μήτρο Μάρας. Φεύγοντας ο Καπετάν Ζαχαρίας από την Κορινθία στέλνει στον Κιαμήλ Μπέη το παρακάτω ευχαριστήριο γράμμα.
"Ντοβλετηλή Χατζή Μπαμπά Κιαμήλ Μπέη, Σας ευχαριστώ
Τον Μήτρο Μάρα τον οδήγησα να μη πειραχθεί μύτη του Βιλαετίου και κάθε μήνα να στέλνει να του δίνω τους λουφεδες του.
Ο Φίλος σου Ζαχαρίας Μπαρμπιτσιώτης"
Το τέλος του Αρχικλέφτη τη Κορινθίας Μήτρου Μάρα δεν είναι γνωστό.