Σ΄αυτό το ιστολόγιο θα διαβάσετε εκτός των άλλων και την ιστορία του χωριού Αραχναίο που βρίσκεται στο Νομό Αργολίδας.



Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

«Αν γνωρίζουμε το παρελθόν μας , την ιστορία μας , τότε μπορούμε να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικότερα το παρόν και να σχεδιάσουμε με λιγότερα λάθη το μέλλον μας.»


Η παραπάνω αλήθεια είναι αυτή που με προέτρεψε για να αρχίσω μια έρευνα για την Ιστορία του χωριού μου.

Με δισταγμό και δέος επιχείρησα να σκιαγραφήσω μπροστά σε όλους τους αναγνώστες την Ιστορία του χωριού μου και την συμβολή αυτού σε όλους τους απελευθερωτικούς αγώνες της φυλή μας , από την εποχή που η πατρίδα μας υποδουλώθηκε στους Τούρκους μέχρι και σήμερα.

Ο μεγάλος μου δισταγμός δικαιολογείται από το φόβο, μήπως δεν μπορέσω να παρουσιάσω ολοκληρωμένο το έργο που ξεκίνησα και μήπως κάποιος άλλος θα ήταν περισσότερο από εμένα ενημερωμένος στα Ιστορικά Θέματα και ίσως πιο κατάλληλος γι' αυτή την εργασία.

Έκανα δε αυτή την τόλμη από απέραντη αγάπη προς τον τόπο της καταγωγής μου , βέβαιος για την αγαθή μου πρόθεση περισσότερο , παρά για την αμφίβολη επιτυχία του σκοπού μου αυτού.

Εάν σε ολόκληρο τον κόσμο , ένα έθνος μπορεί να καμαρώνει για την ευγενή του καταγωγή , τούτο είναι το ελληνικό έθνος.

Η αίγλη όμως που τον περιβάλλει έχει εξαγορασθεί με μιά απέραντη σειρά από πολέμους , από υποδουλώσεις , από φρικτά βασανιστήρια και ότι το δίπλωμα αυτής της αίγλης είναι γραμμένο με αίμα.

Ο ελληνικός λαός στην μακραίωνα ιστορία του , διώχθηκε , υποδουλώθηκε, κατοίκησε μέσα σε ερείπια , κολύμπησε μέσα στο αίμα αλλά ο λαμπρός ήλιος του ελληνισμού , για λίγα μόνο χρονικά διαστήματα κρύφτηκε στα ζοφερά εκείνα νέφη και δεν άργησε και πάλι να ανατείλει πιο λαμπρός από πρώτα και να μεσουρανήσει και πάλι , φωτίζοντας ολόκληρη την οικουμένη.

Καθώς όλοι μας αναπολούμε την τρισένδοξη ελληνική ιστορία στεκόμαστε κατάπληκτοι στις αφετηρίες και τους μεγάλους σταθμούς της πορείας του έθνους και θαυμάζουμε πράγματι τα μεγάλα και ανεπανάληπτα ιστορικά γεγονότα.

Αισθάνομαι εθνική υπερηφάνεια και εμπνέομαι , καθώς αναλογίζομαι το ένδοξο παρελθόν της Ελλάδας και περισσότερο με την σκέψη ότι για την δημιουργία του ένδοξου αυτού παρελθόντος της πατρίδας μας συμμετείχαν ενεργά οι δοξασμένοι προγονοί μας από το ορεινό και παραμελημένο για πολλές εκατονταετίες χωριό μας.

Το μεγαλύτερο και ενδοξότερο γεγονός της πατρίδας μας τα τελευταία χρόνια είναι η αποτίναξη του τουρκικού ζυγού κατά την επανάσταση του 1821.

Η Εθνική μας ανεξαρτησία που με τόσες θυσίες αποκτήσαμε , ύστερα από τετρακόσια χρόνια σκληρής δουλείας . είναι ένα αγώνας όλων των Ελλήνων.

Όλοι οι τόποι της μαρτυρικής αλλά τρισένδοξης χώρας μας έχουν γίνει ξακουστοί γιατί οι Έλληνες ποη/τού και πάντα παρουσιάζουν σε μεγάλο βαθμό ένα αρμονικό σύνολο που βασίζεται στην ηθικότητα και την ευτυχία, στοιχεία που απαρτίζουν την ουσία της ελευθερίας.

Η ευσέβεια η ηθικότητα ο ηρωισμός και η αυτοθυσία κοσμούν και συνοδεύουν τους Έλληνες στα πεδία των μαχών όπου πάντα αναζητούν την ελευθερία τους.

Η Αργολιδοκορινθία λόγω της γεωγραφικής , στρατιωτικής και παραγωγικής της θέσης και λόγω ιδιάζουσας ψυχοσύνθεσης των κατοίκων της . συνέβαλε πάρα πολύ στον Αγώνα του 1821 και μάλιστα κατά τρόπον γόνιμο και θετικό, δεδομένου ότι στην Αργολιδοκορινθία πραγματοποι-ήθηκαν οι μεγαλύτερες μάχες . στις πιο κρίσιμες φάσεις της επανάστασης και εδώ η Οθωμανική Αυτοκρατορία υπέστη τις μεγαλύτερες πανωλεθρίες.

Ολόκληρος ο λαός της Αργολιδοκορινθίας έδωσε πάντοτε το παρόν στα αδυσώπητα αιτήματα των Ιστορικών στιγμών και μόνος αλλά και με πολλούς άλλους μαζί,

Στην παρούσα εργασία μου χρησιμοποιώ κύρια τα παλαιό όνομα του χωριού «ΧΕλΙ» γιατί έτσι αναφέρεται αυτό στις ιστορικές πηγές από τις οποίες άντλησα όλες μου τις πληροφορίες .

Για την άντληση όλων αυτών των πληροφοριών εργάστηκα για αρκετά χρόνια, ερευνώντας σε όλες τις μεγάλες βιβλιοθήκες της Αθήνας και στα Γενικά Αρχεία του Κράτους.

Στην Εθνική βιβλιοθήκη και στο τμήμα χειρογράφων και ομοιότυπων, όπου η διευθύντρια αυτού κ. Κοροούλη με μεγάλη προθυμία έθεσε στη διάθεση μου το Μητρώο των Αγωνιστών του 1821 και όλους τους ατομικούς φακέλους αυτών, από όπου άντλησα πάμπολλες πληροφορίες για τους αγωνιστές Χελιώτες του 1821 .

Στην εργασία μου παραθέτω και αντίγραφα όλων των χειρογράφων που υπήρχαν μέσα στους ατομικούς φακέλους των αγωνιστών Χελιωτών και αρκέστηκα στα αντίγραφα των χειρογράφων, γιατί λόγω της παλαιότητας αυτών είναι τόσον ευπαθή στη θερμότητα και ως εκ τούτου δεν επιτρέπεται να φωτοτυπηθούν για να μην καταστραφούν .

Επίσης θεώρησα σκόπιμο να αναφέρω στην εργασία μου πολύ περιληπτικά , όλες τις μάχες που πήραν μέρος οι πρόγονοι μας , στον €τ/ισο αγώνα κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για να γίνουν γνωστές οι συνθήκες κάτω από τις οποίες πολέμησαν οι πατριώτες μας και που ο αγώνας αυτός στοίχισε ΙΤ) νεκρούς.

Και τελειώνοντας τον πρόλογο θα ήθελα να τονίσω ιδιαίτερα , ότι δεν είμαι ούτε φιλόλογος , ούτε επαγγελματίας συγγραφέας και επομένως κάθε παρατήρηση στο κείμενο είναι δεκτή.

Άργος Ιούλιος 2000