Σ΄αυτό το ιστολόγιο θα διαβάσετε εκτός των άλλων και την ιστορία του χωριού Αραχναίο που βρίσκεται στο Νομό Αργολίδας.



Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Ευλαβικό προσκύνημα στην Αργολίδα: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΟΥΣΗΣ

ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ


Η Μονή της Κατακεκρυμμένης, η Παναγία του Κάστρου, το Ησυχαστήριο της Οσίας Μακρίνας, η Παναγία η Θεομάνα, η Παναγιά η Βρασέρκα, η νέα Μονή Ταλαντίου, οι Αγιοι Αδριανός και Ναταλία, η εκκλησία του Κάστρου, η μονή του Προδρόμου Σταΰλια κ.ά.



Φωτο: Η παλαιά Μονή Ταλαντίου στο Αραχναίο. Σταυροειδής ναός με κεραμοπλαστικό διάκοσμο


Μοναδικές εικόνες και κείμενα για ιστορικές εκκλησιές, μοναστήρια και ασκητήρια με περίτεχνες τοιχογραφίες και φορητές εικόνες, μέσα στο δίγλωσσο λεύκωμα του Πέτρου Σαραντάκη, εκδόσεις Οιάτης, τηλ. 210-9370688 210-9370688 με τίτλο «Αργολίδα, οι εκκλησίες και τα μοναστήρια της, ευλαβικό προσκύνημα σε τόπους ιερούς».
Ο μητροπολίτης Υδρας, Σπετσών και Αιγίνης Εφραίμ, προλογίζοντας το λεύκωμα σημειώνει: «Ολα αυτά τα μνημεία αποτελούν τεκμήρια ζωής και πολιτισμού, μεγάλης ιστορικής συνέχειας που άλλα απ' αυτά, χάρις στη συνεχή ανθρώπινη παρουσία σ' αυτά, συνεχίζουν τη δημιουργική και πολιτιστική τους παρουσία και ιστορία συντηρημένα και ανακαινισμένα από τις φθορές του πανδαμάτορος χρόνου, και άλλα ευρίσκονται ως κουφάρια ανάμνησης, παλαιάς δόξας και ανθρώπινης παρουσίας».

Εκτός από τα ιστορικά μνημεία, ανάγλυφα αχνάρια της ιστορικής διαδρομής μέσα στους αιώνες, το λεύκωμα περιλαμβάνει και πλούσια βιβλιογραφία για την περιοχή: «Η Αργολίδα έχει ακουμπισμένα πάνω της περισσότερα από τέσσερις χιλιάδες χρόνια ανθρώπινης παρουσίας και ιστορίας και δέθηκε με το παρελθόν της περισσότερο από κάθε άλλη γωνιά της πατρίδας μας. Κατάσπαρτη είναι η αργολική γη από αρχαία ιερά και ναούς, από γυμνάσια και θέατρα, από ακροπόλεις και κάστρα, από μύθους και παραδόσεις, από μνήμες προϊστορικές και ιστορικές. Εδώ καταγράφεται η πρώτη δύναμη του προελληνικού κόσμου, στις πολύχρυσες Μυκήνες, οι οποίες αποτέλεσαν το μυθικό πρόλογο της ιστορίας των Ελλήνων» σημειώνει ο συγγραφέας.

 ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 14/11/2007