Σ΄αυτό το ιστολόγιο θα διαβάσετε εκτός των άλλων και την ιστορία του χωριού Αραχναίο που βρίσκεται στο Νομό Αργολίδας.



Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Γαλαζοαίματη σφραγίδα στην ελληνική Ριβιέρα

O εφοπλιστής Β. Ρέστης, έναντι 20 εκατ., απέκτησε το ξενοδοχειακό συγκρότημα «Πόρτο Υδρα», ενώ θα επενδύσει περί τα 60 εκατ. για την κατασκευή στην Ερμιόνη 5άστερου ξενοδοχείου και τουριστικών κατοικιών. Μεγάλη επένδυση 600 εκατ. στην Αργολίδα, που θα αλλάξει τα δεδομένα του τουρισμού σε όλη την Πελοπόνησσο, έχει ξεκινήσει ο Μίλτος Καμπουρίδης της Dolphin Capital Investors (DCI).

Γαλαζοαίματη σφραγίδα στην ελληνική Ριβιέρα
H ελληνική Ριβιέρα που βρίσκεται στα παράλια της Πελοποννήσου, γοήτευσε και τον διάδοχο του θρόνου της Ολλανδίας, πρίγκιπα Βίλεμ Αλεξάντερ, τον μεγαλύτερο γιο της βασίλισσας Βεατρίκης. Η αγορά μιας εντυπωσιακής βίλας λίγο έξω από το Κρανίδι έναντι 4,5 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες του Εθνους της Κυριακής, από μεσίτες και παράγοντες της περιοχής.
Ο πρίγκιπας Αλεξάντερ είναι τελευταίος celebrity που έβαλε στο μάτι τη μοναδική αυτή περιοχή της Πελοποννήσου και έγινε ιδιοκτήτης πολυτελούς βίλας με πισίνα και ιδιωτική μαρίνα.
Το ακίνητο πούλησε ο διάσημος Γερμανός φωτογράφος Μ. Ρίκερ, ο οποίος, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του κτηματομεσιτικού γραφείου Goutos Real Estate, E. Γούτο, «είχε αγοράσει κι έκτισε το ακίνητο προ δεκαετίας.
Πρόσφατα αποφάσισε να το πουλήσει και βρέθηκε ο πρίγκιπας, ο οποίος με τη σύζυγό του, πριγκίπισσα Μαξίμα, είχε επισκεφτεί την περιοχή, με αφορμή τον γάμο του γιου του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Νικόλαο, με την Τατιάνα. Πριν δύο χρόνια επισκέφτηκαν τις Σπέτσες, πέρασαν απέναντι και λάτρεψαν την περιοχή, από το Πόρτο Χέλι μέχρι την Ερμιόνη».
Γαλαζοαίματη σφραγίδα στην ελληνική Ριβιέρα
Αλλωστε και ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος Γλίξμπουργκ έχει αποκτήσει στην ευρύτερη περιοχή έκταση άνω των 200 στρεμμάτων, όπου σκοπεύει να χτίσει εξοχική κατοικία.
Σύμφωνα με τον κ. Γούτο, η είδηση της αγοράς της βίλας από τον πρίγκιπα Αλεξάντερ έχει κάνει τον γύρο του κόσμου, καθώς στην περιοχή ήρθαν πολλοί Ολλανδοί δημοσιογράφοι κι έγιναν αφιερώματα σε αρκετές χώρες. «Μακάρι να γίνονται τέτοιες συναλλαγές και να διαφημίζεται η περιοχή», τονίζει ο κ. Γούτος.
Γαλαζοαίματη σφραγίδα στην ελληνική Ριβιέρα
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα ξένα μέσα ενημέρωσης, ιδιαίτερα στην Ολλανδία, έγινε εκτενής αναφορά και σε διάσημους «γείτονες» που θα έχει πλέον ο πρίγκιπας. Αναφέρθηκαν δε τα ονόματα του γνωστού Σκοτσέζου ηθοποιού Σον Κόνερι και του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ωστόσο, τα ονόματα των ιδιοκτητών που έχουν αποκτήσει σπίτια στην περιοχή είναι τόσο ηχηρά που η ακτογραμμή της Πελοποννήσου δίκαια παίρνει τον τίτλο της «Greek Riviera».
Η βίλα του εφοπλιστή Γιώργου Κόβα και της συζύγου του, Ηρώ, θεωρείται ένα από τα ωραιότερα σπίτα στο Πόρτο Χέλι.
Η βίλα του εφοπλιστή Γιώργου Κόβα και της συζύγου του, Ηρώ, θεωρείται ένα από τα ωραιότερα σπίτα στο Πόρτο Χέλι.
Ηθοποιοί, πολιτικοί, εφοπλιστές, μεγαλοεπιχειρηματίες, κατέχουν τεράστιες εκτάσεις και μοναδικές βίλες για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Θυνί, Δορούφι, Πετροθάλασσα, Κρανίδι, Βερβερούδα, Πορτοχέλι, Αγιος Αιμιλιανός και το «φιλέτο» της περιοχής, η Κόστα, έχουν προσελκύσει πολλούς Ελληνες και ξένους κροίσους. Αλλωστε, όλη αυτή η περιοχή βρίσκεται σε μικρή απόσταση και απέναντι από τα κοσμοπολίτικα νησιά Σπέτσες και Υδρα, ενώ κοντά βρίσκονται τα ιδιωτικά νησιά Σπετσοπούλα της οικογένειας Νιάρχου, Κορωνίδα της οικογένειας Λιβανού και η Δοκός.
Οπως επισημαίνει ο κ. Γούτος, στο παρελθόν έγιναν μεγάλες αγοραπωλησίες ακινήτων και κτίστηκαν πολλές βίλες. «Η πρώτη ζώνη στη θάλασσα είναι πιασμένη από τους πλούσιους αλλά γενικότερα υπάρχει ενδιαφέρον.
Οι υποψήφιοι, όμως, είναι εγκρατείς καθώς περιμένουν μήπως η Ελλάδα γυρίσει στη δραχμή και πάρουν τα ακίνητα σε χαμηλές τιμές.
  Την βίλα της Αφρούλας Λαναρά, λέγεται ότι ενοικίαζε ο προφυλακισμένος πρώην υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος.


Την βίλα της Αφρούλας Λαναρά, λέγεται ότι ενοικίαζε ο προφυλακισμένος πρώην υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος.
Πλέον γίνονται μικρότερες αγοραπωλησίες, αλλά σίγουρα η προσφορά είναι τεράστια και η ζήτηση μικρή».
Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν ακίνητα για όλα τα βαλάντια. Τα έτοιμα διαμερίσματα και οι μονοκατοικίες πωλούνται γύρω στις 3.000 ευρώ/τ.μ. Οσο για τη γη, υπάρχουν εντός σχεδίου οικόπεδα με 500.000 ευρώ το στρέμμα αλλά και οικόπεδα λιγότερο προνομιούχα με 40-80 χιλιάδες ευρώ το στρέμμα.
Επενδύσεις στον τουρισμό
Στην περιοχή αποφάσιασαν πρόσφατα να επενδύσουν δύο γνωστοί Ελληνες επιχειρηματίες. Πρώτος ο εφοπλιστής Β. Ρέστης, ο οποίος πέρυσι έγινε ιδιοκτήτης του ιστορικού ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Πόρτο Υδρα», απέναντι από την Υδρα.
Γαλαζοαίματη σφραγίδα στην ελληνική Ριβιέρα
Η αγορά κόστισε περί τα 20 εκατ., ενώ συνολικά θα επενδυθούν περί τα 60 εκατ. για την κατασκευή στην Ερμιόνη ξενοδοχείου 5 αστέρων και τουριστικών κατοικιών. Μεγάλη επένδυση στην Αργολίδα, που θα αλλάξει τα δεδομένα του τουρισμού σε όλη την Πελοπόνησσο, έχει ξεκινήσει και ο Μίλτος Καμπουρίδης της Dolphin Capital Investors (DCI). H εταιρεία σε πρώτη φάση επενδύει 150 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 600 εκατ., για την υλοποίηση του τουριστικού συγκροτήματος «Porto Heli Collection».
Το έργο θα αναπτυχθεί σε έκταση 3.500 στρεμμάτων στο Πόρτο Χέλι, προβλέπει σε πρώτη φάση τη λειτουργία του συγκροτήματος The Aman Resort, το οποίο θα περιλαμβάνει το ξενοδοχειακό συγκρότημα «Aman Resort», με 38 σουίτες και 36 επαύλεις, καθώς και 11 ανεξάρτητες παραθαλάσσιες βίλες οι οποίες θα τεθούν προς πώληση.
Στα σχέδια είναι επίσης το Nikki Beach Resort (στο Πόρτο Χέλι), το συγκρότημα Seafront Villas, το συγκρότημα ξενοδοχείου και βιλών The Chedi και το Jack Nicklaus Signature Golf Course, ένα γήπεδο γκολφ διεθνών προδιαγραφών με την υποστήριξη ξενοδοχείου και κατοικιών.
Το συγκρότημα πολλαπλών τουριστικών υποδομών αναμένεται να προσελκύσει δεκάδες Κροίσους από όλο τον κόσμο.
Εκτός, όμως, από τους σελέμπριτις και τις επενδύσεις στην περιοχή ανθούν και οι offshore. Ιδιοκτήτες τους είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, εφοπλιστές και άλλοι πλούσιοι που έχουν στην κατοχή τους παραλιακές εκτάσεις, ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και πολυτελών σπιτιών στην τουριστική περιοχή στην Πετροθάλασσα, στο Θυνί, στην Κορακιά και στο Κουνούπι αλλά και απέναντι στις Σπέτσες.
Οι εταιρείες αποκαλύφθηκε ότι εκπροσωπούνται φορολογικά κυρίως από ντόπιους δικηγόρους, συμβολαιογράφους, λογιστές, μικρομαγαζάτορες, αλλά και αγρότες, εργάτες. Το... ρεκόρ κατοχής offshore ανήκει σε έναν εργάτη ο οποίος εκπροσωπεί συνολικά 14 εταιρείες!
Και... Λιχτενστάιν
Μια offshore κάθε 25 κατοίκους
Μπορεί η Αργολίδα να φημίζεται για τους πλούσιους που έχουν κτίσει βίλες στην περιοχή, ωστόσο, ειδικά το Κρανίδι πήρε πριν από 6 μήνες τον τίτλο του... Λιχτενστάιν της Ελλάδας. Ο λόγος ήταν ότι το ΣΔΟΕ αποκάλυψε πως στοΝ δήμο με τους 5.000 κατοίκους υπήρχαν περισσότερες από 200 offshore με τις μισές από αυτές να είναι ενεργές. Πρόκειται για υπεράκτιες εταιρείες που δημιουργήθηκαν κυρίως την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και τη διετία 2007-2008.
Οι εταιρείες μπήκαν στο στόχαστρο των «Ράμπο» καθώς θεωρήθηκε αδιανόητο να αντιστοιχεί μια offshore για κάθε 25 κατοίκους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ από το 2003 μέχρι σήμερα, ορισμένες μόνο από τις 200 εταιρείες πλήρωναν φόρους, με τα ποσά που καταβλήθηκαν να μην ξεπερνούν ετησίως τις 36.000 έως 50.000 ευρώ, μόλις άρχισαν οι έλεγχοι στις πρώτες υπεράκτιες και σε διάστημα μόνο 25 ημερών καταβλήθηκαν φόροι 280.000 ευρώ.
Ο κύριος στόχος των ελέγχων του ΣΔΟΕ ήταν αν υπήρχαν περιπτώσεις φοροδιαφυγής, καθώς πολλές από τις εταιρείες εμφανίζονταν ως κάτοχοι πολυτελών ακινήτων στην περιοχή.
Το deal
Ο πρίγκιπας Αλεξάντερ με την σύζυγό του, πριγκίπισσα Μαξίμα, είχαν επισκεφτεί την περιοχή, με αφορμή τον γάμο του γιου του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Νικόλαο, με την Τατιάνα. Μαγεύτηκαν με το τοπίο από το Πόρτο Χέλι μέχρι την Ερμιόνη και όταν ο διάσημος Γερμανός φωτογράφος Μ. Ρίκερ αποφάσισε να πουλήσει την πολυτελή βίλα με την πισίνα και την ιδιωτική μαρίνα, την οποία είχε χτίσει προ δεκαετίας, απέκτησε το ακίνητο έναντι 4,5 εκατ. ευρώ.
Η διάσημη παρέα
Σύμφωνα με τους Ολλανδούς δημοσιογράφους, δύο από τους πιο διάσημους γείτονες του πρίγκιπα Αλεξάντερ είναι ο Σκοτσέζος ηθοποιός, Σον Κόνερι και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Επίσης ένας ακόμη Βρετανός ηθοποιός, ο Χιου Γκραντ, έχει περάσει αρκετές φορές τις διακοπές του στην περιοχή και έχει δηλώσει εντυπωσιασμένος από τη φυσική ομορφιά της.
Οι Ελληνες ιδιοκτήτες
Η γειτονιά των Κροίσων
 
Δεκάδες είναι τα «βαριά» ονόματα των Κροίσων που έχουν κάνει δεύτερο σπίτι τους την περιοχή αυτή της Πελοποννήσου και ιδιαίτερα το Πόρτο Χέλι. Από τους περισσότερους γνώστες του πανάκριβου αυτού κομματιού ελληνικής γης ομολογείται πως ένα από τα ωραιότερα σπίτια είναι αυτό του εφοπλιστή Γιώργου Κόβα και της συζύγου του, της Ηρώς Κόβα. Η πανέμορφη βίλα είναι εκατοντάδες τ.μ., χτισμένη με πέτρα και βρίσκεται σε μια μεγάλη καταπράσινη έκταση με θέα το απέραντο γαλάζιο.
Μια καταπληκτική βίλα διαθέτει η οικογένεια Βαρδινογιάννη, αλλά και ο επιχειρηματίας Μ. Κυριακού, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης μιας εντυπωσιακής φάρμας με βίλα στον Αγιο Αιμιλιανό. Εντυπωσιακή είναι η ιδιοκτησία της οικογένειας Λιβανού στην περιοχή Κουνούπι. Ο Γ. Λιβανός είναι ιδιοκτήτης και του νησιού Κορωνίδα. Πάνω από 300 στρέμματα γης έχει ο εφοπλιστή Διαμαντής Διαμαντίδης, η οικογένεια Σαραντόπουλου και η Αφρούλα Λαναρά. Για τη βίλα της τελευταίας, μάλιστα, φημολογείται ότι την ενοικίαζε ο προφυλακισμένος πρώην υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος.
Παλιοί ιδιοκτήτες
Από τους πιο παλιούς ιδιοκτήτες είναι η οικογένεια Νιάρχου, αλλά και η οικογένεια Μαυρολέων που διαθέτει μεγάλη έκταση. Εκεί έχουν γίνει ορισμένα από τα πάρτι της δεκαετίας του '70 που έχουν μείνει στην ιστορία.
Τα τελευταία χρόνια σε μέρος της έκτασης χτίζονται πολυτελείς μεζονέτες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι εκεί έχει περάσει αρκετές φορές τις διακοπές του ο Χιου Γκραντ, ο διάσημος ηθοποιός που δηλώνει εντυπωσιασμένος από τη φυσική ομορφιά της περιοχής. Ιδιοκτησίες έχουν επίσης ο εκδότης Σταύρος Ψυχάρης, η οικογένεια Γουλανδρή, η πρώην υπουργός Φ. Πετραλιά, ο γνωστός δικηγόρος Β. Σαραντίτης, ο επιχειρηματίας Ευ. Μυτιληναίος, ο Μ. Μάτσας, ο εφοπλιστής Στ. Λεκανίδης, ο Μ. Τάνες της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.

Β. Σ. Κανέλλης
vkanel@pegasus.gr
Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63650560