Η αμφιθαλής αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου!!Η Ελληνίδα βασίλισσα δεν έχει καμία σχέση με την Κλεοπάτρα των σινεμά!!Κράτησε με νύχια και με δόντια τον Ελληνικό πολιτισμό στην Αίγυπτο!! Η Κλεοπάτρα Ζ’ είχε Μακεδονική καταγωγή ,βασίλευσε για πρώτη φορά σε ηλικία 17 χρόνων. Ο πατέρας της Πτολεμαίος ΙΒ’ Αυλητής είχε δυσαρεστήσει την πλειονότητα του λαού με τον τρόπο διακυβέρνησής του. Η διαφθορά και η αποσάθρωση κυριαρχούσαν στην πολιτική και κοινωνική σκηνή της Αιγύπτου, ενώ αρκετές στρατηγικές επαρχίες όπως η Κύπρος και η Κυρήνη είχαν χαθεί. Έτσι, όταν τον διαδέχθηκε στον θρόνο του η
μεγαλύτερή του κόρη, τίποτα δεν ήταν σε θέση να συνεχίσει την μεγάλη δυναστεία των Πτολεμαίων. Η Κλεοπάτρα ήταν απόγονος του στρατηγού του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Πτολεμαίου Α’ και θεωρείται η τελευταία βασίλισσα της αρχαίας ελληνιστικής Αιγύπτου, προτού γίνει επισήμως επαρχία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας....
Η Κλεοπάτρα Ζ' Φιλοπάτωρ έμελλε να είναι η τελευταία Βασίλισσα της ελληνιστικής Αιγύπτου, πριν αυτή μετατραπεί σε επικράτεια της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Η βασιλεία της συνέπεσε με το τέλος της μακεδονικής δυναστείας στην ανατολική Μεσόγειο, δίνοντας τέλος στην εκατοντάχρονη και πλέον ηγεμονία των Πτολεμαίων στην περιοχή. Οι ιστορίες και οι μύθοι για τη ζωή της καλλονής βασίλισσας δίνουν και παίρνουν, ένα ωστόσο είναι αναντίρρητο: η επιρροή που άσκησε η γοητεία και η προσωπικότητά της σε δυο από τους πλέον ισχυρούς άντρες της εποχής, τους πανίσχυρους Ρωμαίους Ιούλιο Καίσαρα και Μάρκο Αντώνιο! Δαιμόνια τιμονιέρισσα και πνεύμα κοφτερό, η Κλεοπάτρα θα επηρέαζε καθοριστικά την εξωτερική πολιτική της Ρώμης και θα έφερνε τα πάνω-κάτω στην αυτοκρατορία.
Και βέβαια θα ενσάρκωνε όσο ίσως καμιά το πρότυπο της famme fatale, με το τραγικό της τέλος να προσυπογράφει το μοιραίο της ζωής της... Πρώτα χρόνια Η Κλεοπάτρα Ζ' Φιλοπάτωρ γεννιέται το 69 π.Χ. ως κόρη του ηγεμόνα της Αιγύπτου Πτολεμαίου ΙΒ' Αυλητή και της Κλεοπάτρας Ε' Τρύφαινας (αδελφής ή ξαδέλφης του ηγεμόνα), με τον βασιλικό οίκο να έλκει την καταγωγή του από το 323 π.Χ. και τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όταν ο μακεδόνας στρατηγός Πτολεμαίος Α' ανέλαβε την περιοχή μετά τη μοιρασιά της αλεξανδρινής αυτοκρατορίας.
Το τέλος των Πτολεμαίων στην Αίγυπτο θα λάμβανε χώρα λίγο αργότερα, το 30 π.Χ., με την προσάρτηση της Aegyptus στην παντοδύναμη ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Για τα παιδικά χρόνια της Κλεοπάτρας δεν είναι και πολλά γνωστά, μεγάλωσε όμως σε μια εποχή που το βασίλειο της Αιγύπτου είχε παρακμάσει, με την κυβερνητική διαφθορά και τον εκφυλισμό να επικρατούν, συγκεντρώνοντας τη δυσαρέσκεια των υπηκόων. Ταυτοχρόνως, η Αίγυπτος είχε απολέσει την παλιά της αίγλη, χάνοντας εδάφη (Συρία, Κύπρος, Κυρήνη) και γινόμενη έρμαιο επιδρομών και ρωμαϊκών επεμβάσεων στο εσωτερικό της, κάνοντάς τη να μοιάζει ήδη με ανεπίσημη ρωμαϊκή επαρχία. To 51 π.Χ., με τον θάνατο του Πτολεμαίου ΙΒ', η μεγαλύτερη θυγατέρα του, η 18χρονη Κλεοπάτρα, ανέρχεται στον θρόνο της Αιγύπτου, όπως φυσικά και ο μεγαλύτερος από τα αδέλφια της, ο μόλις 10 ετών Πτολεμαίος ΙΓ'. Σύμφωνα με το έθιμο της εποχής, τα δύο παιδιά όφειλαν να συγκυβερνήσουν, ενώ και ο γάμος τους προσταζόταν ρητά από την αιγυπτιακή παράδοση. Η πρώτη αυτή περίοδος βασιλείας της Κλεοπάτρας μαστίστηκε από οικονομική δυσπραγία, λιμούς, ακόμα και φυσικές καταστροφές (πλημμύρες).
Το ταραγμένο κλίμα και ο υποσκελισμός του Πτολεμαίου ΙΓ' από τον θρόνο σύντομα ωστόσο θα οδηγούσε τους δύο ηγεμόνες (και τους ακολούθους τους) σε ευθεία σύγκρουση: η Κλεοπάτρα εκδιώκεται από την Αλεξάνδρεια, έπειτα από πλεκτάνη που στήθηκε σε βάρος της, καταφεύγει στη Συρία και συγκεντρώνει στρατεύματα για να επιστρέψει θριαμβευτικά στην Αίγυπτο. Το 48 π.Χ. ήταν έτοιμη να βαδίσει με τον μισθοφορικό της στρατό κατά της Αιγύπτου, για να επιστρέψει και πάλι στην εξουσία: ο αιγυπτιακός εμφύλιος ήταν προ των πυλών...Η ζωή στο πλευρό του Καίσαρα Ο αιγυπτιακός εμφύλιος δεν ήταν ωστόσο η μόνη εμφύλια σύγκρουση που δονούσε τον γνωστό κόσμο. Γιατί και στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία τα πράγματα δεν ήταν καλύτερα: ήδη από την προηγούμενη χρονιά, το 49 π.Χ., ο Πομπήιος, αφού έλαβε οικονομική και στρατιωτική βοήθεια από την Αίγυπτο και την Κλεοπάτρα προσωπικά (με την οποία οι φήμες τους ήθελαν ζευγάρι), κινήθηκε κατά του Ιουλίου Καίσαρα, σε αυτό που έμελλε να είναι η τελευταία περίοδος της ρωμαϊκής δημοκρατίας, η οποία κατέρρεε με πάταγο. Τα στρατεύματα του Πομπήιου ηττήθηκαν τελικά στον ρωμαϊκό εμφύλιο (Μάχη των Φαρσάλων - 48 π.Χ.) και ο στρατηγός κατέφυγε στην Αίγυπτο, στην οποία είχε ισχυρούς δεσμούς από παλιά.