Ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη καλωσορίζει σήμερα την άνοιξη, με την εαρινή ισημερία να σηματοδοτεί το τέλος της χειμερινής περιόδου για το 2022.
Πιο συγκεκριμένα, για την Ελλάδα, η εαρινή ισημερία πρόκειται να λάβει χώρα σήμερα (Κυριακή 20 Μαρτίου) και να κορυφωθεί στις 17:33.
Μάρτιος: Χειμερινός ή ανοιξιάτικος μήνας;
Είναι γνωστό ότι οι μήνες του έτους χωρίζονται σε ομάδες ανάλογα με την εποχή. Έτσι, έχουμε το καλοκαίρι (Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος), το φθινόπωρο (Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος), το χειμώνα (Δεκέμβριος, Ιανουάριος, Φεβρουάριος) και φυσικά την άνοιξη (Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος).
Ωστόσο, ο διαχωρισμός αυτός μπερδεύει πολλούς, καθώς συνήθως το Μάρτιο το κρύο είναι αρκετά τσουχτερό και οι περισσότεροι από εμάς δεν τον συνδυάζουμε στο μυαλό μας με την άνοιξη.
Για να καταλάβουμε το διαχωρισμό των μετεωρολόγων, όμως, πρέπει να λάβουμε υπόψη τη φύση του αστρονομικού φαινομένου που λέγεται ισημερία.
Κατά τη διάρκεια του κάθε ημερολογιακού έτους, παρατηρούνται δύο ισημερίες: η εαρινή και η χειμερινή.
Η πρώτη πραγματοποιείται μεταξύ 20 και 21 Μαρτίου και εγκαινιάζει την έναρξη της εαρινής περιόδου, ενώ η δεύτερη λαμβάνει χώρα 22 ή 23 Σεπτεμβρίου, οπότε και ξεκινάει το φθινόπωρο στο βόρειο ημισφαίριο. Για το νότιο ημισφαίριο, το Μάρτιο ξεκινά το φθινόπωρο και το Σεπτέμβριο η άνοιξη.
Εφόσον, λοιπόν, η εαρινή ισημερία πραγματοποιείται προς το τέλος του Μαρτίου, αντιλαμβανόμαστε ότι ο μήνας αυτός είναι κατά βάση χειμωνιάτικος. Άρα, η πραγματική άνοιξη αργεί περίπου 3 εβδομάδες σε σχέση με την ημερολογιακή.
Τι είναι η εαρινή ισημερία
Κατά τη διάρκεια των ισημεριών, η ημέρα έχει ακριβώς την ίδια διάρκεια με τη νύχτα. Μάλιστα, πρόκειται για τις δυο μοναδικές ημέρες του χρόνου που ο Ήλιος φαίνεται να ανατέλλει και να δύει από το ίδιο σημείο του ορίζοντα, ανεξάρτητα από το σημείο του πλανήτη στο οποίο βρισκόμαστε.
Δεν πρέπει να μπερδεύουμε τις ισημερίες με το θερινό (20 ή 21 Ιουνίου) και χειμερινό ηλιοστάσιο (21 ή 22 Δεκεμβρίου). Στην πρώτη περίπτωση, η διάρκεια της ημέρας είναι μεγαλύτερη από ποτέ και αρχίζει σταδιακά να μικραίνει και στη δεύτερη συμβαίνει το αντίστροφο.