Με την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου, βρέθηκε στο Αλβανικό Μέτωπο, ο τότε νεαρός Μόνιμος Ανθυπολοχαγός Ζαφείρης Αναστάσιος του Κωνσταντίνου, ο οποίος μετά την κατάρρευση του Μετώπου ακολούθησε την Ελληνική Κυβέρνηση στο εξωτερικό με μερικά υπολείμματα του Ελληνικού Στρατού και από εκεί συνέχιζε να αγωνίζεται για την απελευθέρωση της Πατρίδας μας.
Πολέμησε στο Ελ- Αλαμέιν της Αφρικής και στο Ρίμινι της Ιταλίας και μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας από το Γερμανικό ζυγό, έφθασε στην Ελλάδα σαν Ίλαρχος, της ηρωικής Ταξιαρχίας του Ρίμινι, η οποία αποτέλεσε τον πυρήνα του Νέου Ελληνικού Στρατού. Η Ταξιαρχία του Ρίμινι έπαιξε σημαντικό ρόλο στα Δεκεμβριανά και η συμβολή της στην τελική έκβαση του Αγώνα ήταν αποτελεσματική. Η Ελλάδα είναι πια ελεύθερη και έχει αρχίσει η ανασυγκρότηση της, ύστερα από τα δεινά του πολέμου και της κατοχής.
Μα ο Ίλαρχος Αναστάσιος Ζαφείρης , που τόσο πολύ αγωνίστηκε γι' αυτήν την ελευθερία της Πατρίδας μας, δεν πρόλαβε να γευθεί τα αγαθά της ειρήνης, γιατί η μοίρα του επεφύλαξε τραγικό τέλος. Επικεφαλής Ίλης τεθωρακισμένων βρισκόταν σε άσκηση στην περιοχή των Θηβών και ενώ βρισκόταν όρθιος στον πυργίσκο του ΜΑΡΜΟΡ, που κινείτο παρακολουθώντας και καθοδηγώντας την άσκηση, εκεί η μοίρα του έλαχε να βρει τραγικό θάνατο, όταν το άρμα στο οποίον επέβαινε, άγνωστο για ποιο λόγο, ανατράπηκε και ο Ίλαρχος Αναστάσιος Ζαφείρης σχεδόν αποκεφαλίστηκε.
Έτσι στα θύματα του χωριού προστέθηκε και ένα ακόμα, ο Ίλαρχος Αναστάσιος Ζαφείρης που έπεσε εκτελώντας το καθήκον προς την Πατρίδα. Μα η κακιά μοίρα, για την οικογένεια Ζαφείρη, που είχε και άλλο θύμα στο χωριό από τους αντάρτες δεν σταμάτησε εδώ. Τρίτος αδελφός, ο Ζαφείρης Θεόδωρος του Κωνσταντίνου, ενώ είχε στρατευθεί για να υπηρετήσει τη θητεία του, σαν θύμα πολέμου με μια ευεργετική διάταξη του Υπουργείου Στρατιωτικών, κρίθηκε να υπηρετεί στα μετόπισθεν και όχι σε μάχιμη μονάδα στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.
Για το λόγο αυτό λοιπόν τοποθετήθηκε σε υπηρεσία του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Μηχανικού στο Ναύπλιο για να εκτίσει εκεί τη στρατιωτική του θητεία. Ο Ζαφείρης Θεόδωρος, μαζί με άλλους συναδέλφους του, είχε πάει αποστολή στο Αργός και κατά την επιστροφή στη βάση του, στο δρόμο, από άγνωστη αιτία, το στρατιωτικό αυτοκίνητο που τους μετέφερε ανατράπηκε και από το τροχαίο αυτό δυστύχημα, βγήκε νεκρός ο Ζαφείρης Θεόδωρος, για να προστεθεί ένα ακόμα θύμα στους νεκρούς του Χελιού και είναι μάλιστα το τρίτο θύμα από την Οικογένεια Ζαφείρη.